Масови протести срещу президента на Венецуела

Масови протести срещу президента на Венецуела
A A+ A++ A

Венецуелската опозиция обяви, че е събрала около 1 милион души на исторически протест в столицата Каракас вчера с искане за свикване на референдум за отстраняване на президента Николас Мадуро, съобщава ДАРИК нюз.

Говорител на античавистката десноцентристка Коалиция на демократичното единство каза, че в демонстрацията са се включили между 950 000 и 1,1 милиона човека. Той определи митинга като най-големия във Венецуела през последните десетилетия, въпреки че, според него, властите са възпрепятствали достъпа до Каракас.

Участниците в митинга, много от които облечени в бяло, изпълниха три булеварда в източната част на венецуелската столица.

В отговор президентът свика митинг в центъра на Каракас. Пред своите привърженици, облечени в червено, Мадуро каза, че опозицията е събрала само между 25 000 и 30 000 души.

Венецуелският президент обяви, че властите са предотвратили опит за държавен преврат по време на античавистката демонстрация. "Те за пореден път не успяха. Победата е наша", увери той.

Мадуро поясни, че преди два дни в Северен Каракас, на половин километър от президентския дворец, е бил открит лагер с 92 въоръжени наемници от съседна Колумбия, предаде ТАСС.

Двата митинга завършиха без сериозни инциденти. В края на опозиционното шествие бяха регистрирани няколко спорадични сблъсъка и на моменти бе използван сълзотворен газ. Организаторите обясниха инцидентите с внедряването на провокаторски групи.

Десноцентристката опозиция във Венецуела спечели парламентарните избори в края на миналата година и от месеци призовава за свикване на референдум за отзоваване на президента социалист, припомня Франс прес. Според проучванията на общественото мнение в изпадналата в дълбока икономическа криза южноамериканска страна мнозинството венецуелци ще подкрепят отстраняването на Мадуро.

Централната избирателна комисия обаче на практика бави организирането на такъв референдум, за което бе обвинена от Коалицията на демократичното единство, че служи на властта, отбелязва АФП. Агенцията припомня в тази връзка, че въпросът за графика е от ключово значение - ако референдумът бъде произведен преди 10 януари 2017 г. и се увенчае с успех, както прогнозират сондажите, ще трябва да бъдат свикани предсрочни избори. Но ако допитването бъде организирано след тази дата и Мадуро загуби, той ще може да бъде заменен до края на своя мандат през 2019 г. от вицепрезидента Аристобуло Истурис.

Вчера държавният глава обяви пред свои привърженици, че има готов указ за вдигане на имунитета на опозиционните депутати. Мадуро обвини Коалицията на демократичното единство, че подготвя преврат с подкрепата на Съединените щати.

Венецуелският президент направи паралел със своята вече бивша бразилска колега Дилма Русеф, също от левицата, която бе отстранена окончателно от поста ден по-рано след гласуване в Сената.

#Каракас #отстраняване #президент #Николас Мадуро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »