Няма да се проверява за принадлежност към бившата Държавна сигурност

Няма да се проверява за принадлежност към бившата Държавна сигурност
A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, според които няма да се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност, пише Агенция "Фокус".

Предложението бе внесено от народните представители Методи Андреев от ПГ на ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от ПГ на РБ. Категориите, по които се проверяват лицата, кандидатстващи за заемане на публични длъжности, като районни кметове, заместник-кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели, ще бъдат разширени. По време на пленарното заседание бяха разгледани още два законопроекта за промени в закона, които депутатите отхвърлиха. Отхвърленият законопроект на "БСП лява България" предвиждаше отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, закриването на Комисията по досиетата и създаване на Институт за национална памет, в който да се съхраняват досиетата на служителите на бившите тайни служби. Подобно предложение за промени бе внесено и от независимия народен представител Велизар Енчев, което също бе отхвърлено.

По време на дебатите в парламента зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Военна информация още не е предала всичките си информационни единици. Той допълни, че към министъра на отбраната ще бъде зададен въпросът защо не са предадени всички информационни единици и дали има саботиране на този процес. По думите му благодарение на създаването и учредяването на ГЕРБ всички информационни единици от Министерството на вътрешните работи са били предадени. Колегата му Методи Андреев обясни, че от ляво искат законът да действа в по-мека форма и отбеляза, че „БСП лява България” се прави на партия, която съзнава, че процесът, свързан с разкриване на досиетата не може да бъде прекъснат. Той подчерта, че бившата Държавна сигурност и службите не са защитавали националната сигурност. В своето изказване народният представител изчете откъс от досието на агент "Радулов". Заради това в лично обяснение, Таско Ерменков обясни, че той е оперативен работник Радулов. Според него от досиетата се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите. Народният представител от ПГ на АБВ Светослав Белемезов посочи, че по своята същност и функционалност Законът за досиетата е абсолютно вреден и трябва да бъде отменен. Според него още от самото си начало законът е създал предпоставки за дискриминация и ограничаване на граждански права. По думите му следва да се отбележи крайно негативното отражение на този закон върху националната сигурност на страната, неспециализирани служби и дипломации.

На брифинг след приетите промени народният представител Методи Андреев заяви, че именно в този парламент е паднала давността на комунистическите престъпления и е станало принцип да се изисква предварителна проверка за важни държавни длъжности. Той посочи, че оттук нататък парламентарните групи на ГЕРБ и РБ като автори на приетия законопроект ще продължат законодателната си дейност. Процесът за проверка за принадлежност към Държавна сигурност ще бъде променен, като водещ ще бъде демократичният принцип, че човек не може да бъде репресиран заради това, че е бил част от тези служби, защото това е решение на Конституционния съд. Методи Андреев обясни, че лустрацията, като термин, който означава осветляване на миналото, ще бъде приложена в оригинален вид. Той допълни, че между първо и второ четене на промените в закона ще бъдат въведени нови постановки, свързани с предварителна проверка на лица, заемащи държавни длъжности, както и с обявяването на тази предварителна проверка. Народният представител подчерта, че чрез този сериозен законов механизъм ще бъде ограничен достъпът на хора с тъмно минало до важни държавни постове.

#Парламент #първо четене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »