САЩ и Китай се присъединиха към глобалното споразумение за климата

САЩ и Китай се присъединиха към глобалното споразумение за климата
Нова телевизия
A A+ A++ A

 


Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на КНР Си Цзинпин ратифицираха Парижкото споразумение за климата, съобщава Нова телевизия.

Двамата ръководители предадоха днес съответните документи на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в китайския град Ханчжоу, където на 4-5 септември ще се състои 11-а среща на върха на Г20.

Целта на историческото споразумение, постигнато с много труд от държавите участнички, е климатичното затопляне на бъде удържано под прага от 2 градуса и дори до 1,5 по Целзий. Учените са категорични, че едно по-голямо увеличение на температурата може да предизвика необратими промени в екологията на планетата.

Парижкото споразумение бе официално подписано от 175 страни през април в Ню Йорк, но всяка страна след това трябва да го ратифицира.

Необходимо е споразумението, което трябва да смени Протокола от Киото след 2020 г., да бъде ратифицирано от поне 55 страни, изхвърлящи в атмосферата 55% от емисиите на парников газ, за да влезе в сила. Досега едва 23 страни да приключили с процедурата.

#президент #САЩ #Барак Обама #председател #КНР #Си Цзинпин #Парижкото споразумение за климата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"