Директорът в "Издателство Просвета": Българското образование е едно от най-евтините неща в държавата

Директорът в "Издателство Просвета": Българското образование е едно от най-евтините неща в държавата
A A+ A++ A

 

Явно българското образование е едно от най-евтините неща, защото всеки един от учебниците за първи клас струва по-малко от кутия цигари. 

Това заяви на пресконференция днес Никола Кицевски, директор в "Издателство Просвета". Издателството представи днес новите си учебници и помагала за I и V клас, пише БГНЕС.

За пръв път в образователния ни закон, продължи Кицевски, се дефинира понятието електронен учебник. Е-учебниците са изключително подходящи както за работа на учителя в клас, така и вкъщи ученикът може много по-лесно да усвои знанията. И още нещо Е-учебниците не тежат и въпросът за теглото на ученическата раница няма да бъде вече актуален.

Владимир Кръстев, който ръководи "Просвета Либри", представи електронните учебници. Години наред правихме различни версии на учебниците, но тази година, на база на обратната връзка учители-ученици-автори-издатели, имаме много добри дигитални учебници, каза Кръстев. Той представи 3D анимации и 3D визуализации – по този начин е доста по-лесно за учениците да разберат новите знания. С едно натискане на мишката учителката може да пренесе учениците в Рим, в центъра на някоя арена, даде пример Кръстев. Чрез 3D визуализациите могат да се обяснят сложни процеси като например как функционира човешкото сърце, продължи той.

Кръстев отбеляза, че ученици, които използват новите технологии в учебния процес се справят много по-добре с материала.

Освен с нов учебник по история и цивилизации тази година петокласниците ще могат да учат и с нови книжки по информационни технологии.

ИТ технологиите са една изключително динамична област и това, което е днес, след 6 месеца като спектър и интерфейс може да изглежда по съвсем друг начин. Затова и един учебник по този предмет не може да бъде актуален дълго време, каза от своя страна Ангел Ангелов – един от авторите на учебник по Информационни технологии.

Според Николина Николова, която също е един от авторите на учебник по Информационни технологии за V клас, който предстои да излезе от печат този следобед, ученикът обича да учи и основното образователно средство е играта. Именно чрез играта авторите на учебника за V клас ще привличат вниманието на учениците, както и чрез схващането, че една задача няма само едно решение. „Работим за компетентни млади хора, а не за усвояване на конкретен софтуер”, каза още Николова.

"Просвета" показаха и новите буквари за първокласниците, които са внесени за одобрение в МОН. Най-голямата промяна в първи клас беше промяна на подредбата на буквите, така че новите букварчета са с новия ред на буквите, обясни Никола Кицевски. Много е трудно да се пише букварче, много е трудно да се направят смислени изречения с буквата Т, която е първа в новия ред, каза той. Той представи три различни букварчета и сам си отговори на въпроса защо е нужно да има три различни варианта – децата са много различни и по различен начин усвояват материала.

В интервю тази сутрин образователният министър Меглена Кунева коментира, че изучаването на буквите в първи клас е по-друг ред с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички. „За букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Със стария буквар, който няма да се сменя в средата на годината, ще започнат да учат тазгодишните първокласници. Ние имаме методика, с която са започнати учителите в първи клас, която им разрешава да направят необходимото, за да може децата накрая, през месец февруари да получат това, което в образованието се нарича компетентност и да могат да четат. От февруари нататък вече започва читанката. За общо успокоение мога да кажа, че от буквата „ч” нататък може да се използва и стария буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма”, коментира по-рано Кунева. 

#учебници #първи клас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »