Бежанците в Турция получават дебитни карти предоставени от ЕС

Свят | 8 септември 2016, четвъртък / 16:40| Показвания:www.novini.bg

 

Европейският съюз обяви намерението си да раздава дебитни карти на бежанците в Турция. Планът е част от мултимилиардното споразумение между Брюксел и Анкара за намаляване на потока от мигранти към Европа, пише БГНЕС.

Раздаването на дебитните карти ще започне през следващия месец и ще обхваща близо един милион души, по-голяма част от които сирийци.

„Бежанците, които се нуждаят от хуманитарна помощ ще получат електронни дебитни карти“, посочи еврокомисарят по хуманитарна помощ Христос Стилянидис по време на пресконференция в Брюксел. Той допълни още, че картите ще бъдат захранвани с пари всеки месец, като бежанците ще могат да ги ползват свободно.

Стилянидис обаче не съобщи какви суми ще има в картите.

Той посочи, че целият план е на стойност 348 млн. евро и цели да окаже помощ на най-тежко засегнатите, като в същото време ще стимулира и икономиката на районите в Турция с най-голям брой бежанци.

Програмата за дебитните карти е разработена съвместно със Световната продоволствена програма на ООН, турските власти и турския Червен полумесец.

Анкара и Брюксел засилиха сътрудничеството си по мигрантската криза, след като по-рано тази година подписаха съвместно споразумение. В замяна на своята помощ за намаляване на потока от хора към Европа Турция получи ускоряване на членството си в ЕС, както и обещания за визова либерализация, както и финансова помощ в размер на общо 6 млрд. евро. 


Тагове: Европейският съюз, дебитни карти, бежанците, Турция, част, споразумение между Брюксел и Анкара, намаляване, потока от мигранти към Европа

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси