Бомба с часовников механизъм от завръщащи се в Европа джихадисти

Бомба с часовников механизъм от завръщащи се в Европа джихадисти
Източник: kanal3.bg
A A+ A++ A

 

Отстъпващата след серия военни поражения групировка Ислямска държава (ИД) води до завръщане по домовете им на чуждестранните джихадисти, което създава голямо предизвикателство в сферата на сигурността, твърдят експерти, предаде БГНЕС.

Радикалните индивиди, голямата част от които са получили обучение за работа с оръжие и експлозиви, са „бомба с часовников механизъм“, след като напускат ИД и Сирия и се завръщат у дома, каза Франсоа Молан, френски прокурор по антитероризма пред в. „Монд“. Рискът е особено голям за Франция, която през изминалата година беше атакувана от джихадисти. „В даден момент ще се изправим лице в лице със завръщането на голям брой френски бойци и техните семейства“, каза Молан. „Близо 700 джихадисти, които или са французи, или живеят във Франция, са в Ирак и Сирия в момента.“, каза миналата седмица премиерът Мануел Валс. „Тяхното завръщане представлява допълнителна заплаха за нашата национална сигурност... Трябва да сме готови да отвърнем на удара. Ще бъде дълга битка.“

Като повечето страни, Франция затегна законодателството по отношение на завръщащите се екстремисти. Подозираните, идентифицирани от тайните служби по време на пътуването им до Сирия – мнозинството от тях минават през Турция – систематично биват арестувани при опита им да се завърнат във Франция. Много от тях биват изправяни пред съда и получават присъди.

Прокурорът Молан каза, че в момента около 1000 души „биват разследвани или са били разследвани за връзки с ислямистки тероризъм“. Срещу 280 от тях са били повдигнати обвинения и при 167 от тези случаи са били произнесени присъди. Недостатъците и недостигът на ресурси за поставяне под наблюдение на радикализирани лица обаче се проявиха през юли, когато двама млади екстремисти убиха възрастен свещеник в северна Франция.

Според Ив Тротиньон, бивш анализатор по антитероризъм във френското външно разузнаване (DGSE) съществува и въпросът какво ще стане с държаните зад решетките лица – дали няма да се радикализират в затвора. „Те са опасни личности и ако бъдат признати за виновни по представените от прокуратурата факти, ще получат между 2 и три години затвор. И какво ще стане с тях след това?“.

Според Тротиньон голяма грижа за тайните служби са твърдолинейните джихадисти, които имат дългогодишен опит за оставане извън наблюдението на службите. „Не става дума за много хора, но реалната опасност са тези, които се завръщат и все още са убедени в справедливостта на тяхната кауза и ще планират нови атаки. Знаем от няколко месеца, че ИД се подготвя за военно поражение, така че отново ще се превърне в нелегално движение“. Според експерта джихадистите на първо време ще се прикрият в масите, а впоследствие ще се появят отново на повърхността. Тротиньон отбеляза и огромното количество работа, вършена от турската армия и силите за сигурност на Анкара срещу джихадистите.

#ИД #джихадисти #Сирия #Франция #Мануел Валс #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »