Еврокомисаря по здравеопазване: България е пример за ефикасно справяне с болестта нодуларен дерматит

Еврокомисаря по здравеопазване: България е пример за ефикасно справяне с болестта нодуларен дерматит
trud.bg
A A+ A++ A

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който е в България за участие в организирана от Министерството на земеделието и храните конференция за заболяването заразен нодуларен дерматит, пише БГНЕС.

България се е справила много добре с овладяването на болестта, подчерта комисар Андриукайтис. „Страната ви може да служи за пример за страните от Югоизточна Европа за справяне с това заболяване. Благодаря на българските власти за изключително навременния и правилен подход, който възприеха“, посочи еврокомисарят.

Премиерът го увери, че тези резултати са благодарение на бързата реакция на ветеринарните органи и на правителството, което през април предостави 14,5 млн. лв. за ваксини и за изплащане на обезщетения на собствениците на принудително умъртвените животни.

Към момента ситуацията у нас е напълно овладяна – не са регистрирани нови огнища. „За три месеца нашите служби се справиха отлично. В средата на април беше установено първото огнище, в края на юли приключихме ваксинацията в цялата страна“, каза премиерът Борисов.

По време на срещата двамата се обединиха около позицията, че най-добрата мярка срещу разпространяването на опасни за хората и животните болести е превенцията. Министър-председателят уведоми еврокомисар Андриукайтис, че са изготвени законодателни промени, които ще повишат ефективността на провеждания контрол върху безопасността на храните. Изготвен е Закон за управление на хранителната верига, който предвижда увеличаването на капацитета на Българската агенция по безопасност на храните, а Центърът за оценка на риска ще мине на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните. 

#нодуларен дерматит #пример #справяне #заболяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »