МОН иска да въведе централизират прием за първокласници, както за детските градини

МОН иска да въведе централизират прием за първокласници, както за детските градини
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Бъдещите първокласници ще бъдат разпределяни в училищата в големите градове чрез електронна система. За целта общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. "В момента се водят разговори с големите общини София и Варна, пише БГНЕС.

От община Пловдив днес също изразиха готовност и желание да въведат такава електронна система, каквото съществува за прием в детските градини. Такава система съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко. Централизираният прием може да се въведе най-рано догодина, т.е. имаме девет месеца да го подготвим", добави зам.-министърът. До момента директорите на училищата определяха критериите за прием в първи клас. В новата система основно изискване ще бъде местоживеенето на детето. Зам.-министър Стаматов уточни, че районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения. В същото време училищата трябва да удовлетворяват исканията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет, добави той. Към момента записаните първокласници са около 66 000, но точният им брой ще стане ясен в началото на учебната година.

Стаматов обясни, че през новата учебна година три випуска ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното основно образование ще се завършва след седми клас. Децата, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи. 

#първокласници #електронна система #общините

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"