Финансовите министри от ЕС подкрепиха решението на ЕК срещу „Епъл“

Финансовите министри от ЕС подкрепиха решението на ЕК срещу „Епъл“
Източник: www.realzoom.org
A A+ A++ A

Финансовите министри на ЕС подкрепят решението на Европейската комисия „Епъл“ (Apple) да върне милиарди евро на Ирландия, получени като незаконни данъчни облекчения, предаде АП.

Министрите призоваха компанията да плати сумата, която, според анализатори, заедно с лихвите може да достигне 19 млрд. евро (21 млрд. долара).

В края на миналия месец в решение от 150 страници Европейската комисия постанови, че Ирландия е представила на „Епъл“ незаконна държавна помощ на стойност 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара).

Данъчните въпроси са в компетенциите на страните членки на ЕС, но Комисията е на мнение, че може да се намеси в случая с „Епъл“, тъй като данъчните договорености на компанията в Ирландия представляват държавна помощ – област, регулирана от ЕК.

Във втория ден от двудневната среща на министрите в Братислава холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, който е и председател на Еврогрупата, заяви пред репортери, че международните компании са задължени да плащат честно данъците си.

Той допълни, че пропуски в международните данъчни закони са нещо от миналото и „Епъл“ ще трябва да плати данъци както в САЩ, така и в Европа.

„Епъл“ и Ирландия, където се намира централата на американския технологичен гигант, обжалват решението.

Същевременно представители на страни от ЕС заявиха, че ще поискат от Брюксел своя дял от милиардите, които „Епъл“ трябва да върне на Ирландия, информира АФП.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг увери в Братислава, че ако е „законово правилно“, той ще предприеме необходимите стъпки. Шелинг допълни, че и други страни, включително Италия, обмислят въпроса.

Испания, която е заплашена да бъде глобена от ЕС за нарушаване на бюджетните правила, също посочи, че ще разгледа идеята да поиска своя дял, за да увеличи приходите си.

#ЕС #Европейската комисия #Apple #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »