Москва: Меркел предложи на Путин да подкрепи Кристалина Георгиева за ООН. Той отказа

Москва: Меркел предложи на Путин да подкрепи Кристалина Георгиева за ООН. Той отказа
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

 

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа, предаде БГНЕС.

Това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано от София Ирина Бокова.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова.

"Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване. 

#ООН #Русия #Ангела Меркел #Владимир Путин #Кристалина Георгиева #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »