Словения настоява да се помогне на България за опазване на границите

Общество | 12 септември 2016, понеделник / 16:13| Показвания:



112.ua

 

Ако се стигне до повторение на миналогодишната мигрантска криза, Словения няма да позволи незаконно влизане на мигранти от Хърватия, пише БГНЕС.

Това предупреждение отправи словенският премиер Миро Церар след срещата си с австрийски канцлер Кристиан Керн. Словения много стриктно и много строго ще спазва Шенгенските правила по границата си с Хърватия, подчерта Церар.

"Искам много ясно да кажа, че Словения строго ще пази Шенгенското си пространство по границата с Хърватия. Много строго ще спазваме и правилата на Европейския съюз", каза още Миро Церар.

Словения и Хърватия се обявяват за по-добра защита на външните граници на ЕС и по-голяма подкрепа и помощ в контрола на потенциалната нова мигрантска вълна.

"Тази помощ трябва да бъде предложена на България, Сърбия, но на първо място на Македония и Гърция", подчерта словенският министър-председател.

Увеличеният граничен контрол ще бъде временен, докато сме в извънредно положение с мигрантите и той ще бъде премахнат веднага след като отмине необходимостта от него, поясни Церар.

Двамата лидери се обяви и за "общоевропейско решение на проблема с мигрантите и защитата на външните граници на ЕС".

Непосредствено преди визитата на Миро Церар в Австрия властите в Любляна изпратиха нота до Виена, в която оценяват като ненужен увеличения граничен контрол от страна на австрийската полиция по границата със Словения поради опасност от нова мигрантска вълна, защото "Словения добре охранява Шенгенските си граници с Хърватия".

По този повод австрийският канцлер Керн съобщи, че в бъдеще властите във Виена ще информират съседите си предварително за мерките, които ще прилагат за защита на държавните си граници. 


Тагове: Словения, незаконно влизане на мигранти от Хърватия, Миро Церар, ще пази Шенгенското си пространство по границата с Хърватия, помощ, България, Сърбия, Македония и Гърция

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси