Увеличението на парите за деца с увреждания няма за цел да отмени протеста на майките утре

Увеличението на парите за деца с увреждания няма за цел да отмени протеста на майките утре
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Целта на увеличението на социалните помощи за деца с увреждания не е да отменят протеста на майките на деца с увреждания утре. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, пише БГНЕС.

„Това е едно от исканията, което беше предложено на Министерство на труда и социалната политика от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това е и едно от исканията на предстоящия протест утре на много майки на деца с увреждания. Считаме, че пакетът, който ще разработим с по-висок пакет от социални помощи за деца, които са с над 90% увреждания ще даде възможност на хората, които се грижат за тях, да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент”, каза Зорница Русинова.

Тя, също, както по-рано съобщи премиерът Борисов, обясни, че се предвижда за децата, които са с над 90% увреждане обща социална помощ от 930 лв. на месец, за децата между 50% и 70% 450 лв. и за децата с под 50% увреждане – 350 лв. „В рамките на следващите месеци ще подготвим промените в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за бюджета ще предвидим ресурс, който е около 160 млн. лв. за следващата година”, обясни Русинова.

Децата с увреждания у нас са 26 000, около 6 000 са децата с над 50% увреждания, най-голяма е групата (13 700) на децата, които са с увреждания под 50%. „Тази реформа върви съвместно с пакета, който подготвяме с Министерство на здравеопазването по отношение на реформа в трудовата и медицинска експертиза и се надявам, че с последователните реформи в тази сфера средствата, които ежегодно се отделят за интеграция за хората с увреждания, за подпомагане на достъпа им до публичните услуги и социализация да бъде насочен към хората, които имат най-много нужда. Една от важните стъпки, които предприехме в последните два месеца е осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Отделихме 2 млн. лв. по проект „Красива България” за тази цел, вече има 17 одобрени проекта”, обясни министърът на социалната политика.

„Целта на тези мерки не са да отменят протеста, а винаги трябва да подхождаме с разбиране, очакване и адресиране на нуждите на хората с увреждания, защото проблемите им не могат да бъдат решени само в рамките на една законова промяна”, категорична бе Русинова. Тя посочи, че и едно от исканията на майките на децата с увреждания, е да бъде разработена информационна система, в която да има статистика за степента и за вида увреждане на всяко едно от децата. „Вече има съществуващи системи в НЕЛ, ТЕЛК и в Агенцията за хората с увреждания и Агенцията за социално подпомагане. Тепърва в следващите години предстои да се интегрират тези системи и да бъде по-добро насочването на помощите”, заяви Зорница Русинова.

От своя страна Веска Събева, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви, че това са съвместни усилия от дълги години в партньорство. „Успяхме да докажем, че всяко едно семейство има правото на нормален живот и се надяваме, че с това, което се предоставя за децата с увреждания ще може да позволи на семейства да се почувстват спокойни и достойни за това, че живеят в страната ни и то с дете с увреждане”, каза още Събева.

По отношение на минималните осигурителни прагове за 2017 г., Зорница Русинова заяви, че срокът на работната група между синдикати и работодатели, на която се очаква те да бъдат договорени, е 16 септември. След като приключи работата ще преминем към административните действия от страна на министъра.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници