Турция разреши на Русия да строи "Турски поток"

Турция разреши на Русия да строи "Турски поток"
www.chronicle.bg
A A+ A++ A

 

„Газпром“ получи по дипломатически канали първото разрешение от Турция за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“. Това се казва в съобщение на газовия холдинг.

„Искаме да отбележим бързината и координираната работа с турските партньори по първия етап от реализацията на проекта „Турски поток“, заяви председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, коментирайки полученото разрешение, пише БГНЕС.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври тази година се предвижда да се съгласува и подпише проектът за междуправителствена спогодба, а също така да се стартират работите по реализацията на първата отсечка от „Турски поток“ след получаването на всички необходими разрешителни за строителство и проучване в турски териториални води.

Проектът „Турски поток“ беше анонсиран от руското ръководство в началото на декември 2014 г. като замяна на „Южен поток“. Планираше се, че морският участък на „Турски поток“ ще включва четири тръби с мощност 15,75 милиарда куб.м. всяка. Първата отсечка трябва изцяло да удовлетворява потребностите на турския пазар. Газопроводът трябваше да дублира част от маршрута на „Южен поток“ - 660 км и още 250 км по нов коридор по посока европейска Турция. 

#Русия #разрешение #Турция #строителство #"Турски поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"