Европарламентът с нова резолюция за конституционна криза в Полша

Европарламентът с нова резолюция за конституционна криза в Полша
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Европейският парламент прие критична резолюция за ситуацията в Полша и изрази безпокойство от продължаващата конституционна криза в страната и прибързаното приемане на нови закони. За резолюцията гласуваха 510 евродепутати, а 160 бяха против, пише БГНЕС.

Днешната резолюция за Полша е втора по ред, след като на власт във Варшава дойде партията на Ярослав Качински „Право и справедливост”.

В този документ евродепутатите обръщат внимание не само на кризата около конституционния съд, която блокира дейността му, но и на новите закони за средствата за масова информация, полицията, прокуратурата, антитерористичните операции, както и на плановете за дърводобив в Беловежката пушча.

Европарламентът изрази тревога, че тези промени „се приемат прекалено набързо без нужните консултации” и призова Еврокомисията да проучи доколко новите полски закони съответстват на правото на ЕС.

„Тази резолюция е насочена срещу Полша и нейните институции, избрани по демократичен път”, каза полският евродепутат Ришард Легутко. Според него Еврокомисията няма мандат за подобни действия, но „налага волята си на суверенна държава”.

#Европейският парламент #резолюция #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"