Прокуратурата поиска отстраняване на главния архитект на Пловдив

Прокуратурата поиска отстраняване на главния архитект на Пловдив
Източник: www.168chasa.bg
A A+ A++ A

 

Окръжната прокуратура отправи искане до съда за отстраняване от длъжност на главния архитект на Пловдив Румен Русев заради съборения с нищожно разрешение за строеж склад на "Одрин" 8 в града под тепетата, предаде БГНЕС.

От окръжната прокуратурата днес съобщиха, че с оглед събраните към момента по досъдебното производство доказателства, включително прогласяването на нищожността на строителното разрешение за имота на ул. „Одрин” № 8 и продължаващото разследване за съществуващи корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, след като това не е сторено по административен ред, за да се избегне опасността служебното положение на обвиняемия да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото, Окръжна прокуратура – Пловдив отправи искане до съда за отстраняване на Румен Русев от длъжността главен архитект на Община – Пловдив. Разследването по досъдебното производство продължава.

Разрешението за строеж на улица "Одрин" 8, дало ход на събарянето на тютюневия склад през март тази година, е нищожно. В хода на досъдебното производство срещу главния архитект на общината Румен Русев и представителя на фирмата-собственик на склада – Георги Бранеков, прокуратурата подаде протест до РДНСК-Пловдив, Южен централен район, относно разрешението, издадено от арх. Русев и протестът бе уважен.

Аргументите на строителния контрол повтарят доводите на наблюдаващия прокурор по делото - допуснати са множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство при издаването на този документ.

Разрешението е било издадено и без задължителното в случая съгласуване с Министерството на културата.

Последиците от събарянето са фатални за сградата. Преди дни Министерството на културата образува административно-наказателно дело срещу собствениците за това, че не се представили проект за укрепване на сградата.

Една ограда дели останките от улицата, лятото свършва, а състоянието на конструкцията едва ли позволява голяма устойчивост при силен вятър или валежи. 

#Румен Русев #Одрин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"