Велчев: Крайно време е Конституционният съд да има свой дом

Велчев: Крайно време е Конституционният съд да има свой дом
Източник: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

 

Аз съм един от хората, които считат, че пряката конституционна жалба означава не само повече контрол от страна на обществото върху институциите, а тя е и допълнителна гаранция за правата на гражданите. Това каза председателят на Конституционния съд Борис Велчев при откриването на международна конференция в София, предаде БГНЕС.

Темата на конференцията е: „Защитата на основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят. Ролята на конституционните съдилища“ и се организира по случай 25 години от създаването на Конституционния съд на Република България.

Борис Велчев посочи, че в редица конституционни юрисдикции в чужбина вече има натрупан богат и ценен опит, който можем да възприемем, за да доведем до там една бъдеща конституционна промяна да отвори вратите на съда и непосредствено за гражданите на България. “Убеден съм, че това е само въпрос на време”, посочи той.

Пред журналисти в отговор на въпрос дали конституцията се нуждае от промяна, той отговори: "Най-малко конституционните съдии, които са призвани да пазят конституцията трябва да апелират за нейната промяна, но аз си позволих този невъзпитан жест преди малко – да, нуждае се, например в частта за пряката конституционна жалба. Сигурно има и други примери, които могат да бъдат изтъкнати днес, но наличието на пряка конституционна жалба ще направи конституционния съд по-близък до хората".

По време на конференцията Велчев апелира към представителите на политическата власт, че е крайно време Конституционният съд да има свой дом. “Струва ми се, че 25 години чакане са достатъчни, за да бъде намерена подходяща сграда за съда. Имам уверението на премиера, че този въпрос ще получи своето решение, а ние разчитаме на думата му”, заяви той.

В приветствието си главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че изграждането и утвърждаването на конституционното правосъдие безспорно е едно от големите постижения в съвременната българска правна история. От създаването си през 1991 г. до днес Конституционният съд на Република България се произнесе с множество отговори решения, с които осигури стабилността на основния закон.

“Дейността му по-точно и последователно тълкуване и прилагане на разпоредбите на Конституцията е гарант за необратимостта на демократичните процеси и защита на правата на човека“, посочи главният прокурор. 

#Борис Велчев #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"