Словения: Новата мигрантска вълна ще доведе до конфликти на Балканите

Свят | 23 септември 2016, петък / 12:38| Показвания:Източник: dariknews.bg

 

Словенският премиер Миро Церар предупреди, че съществува опасност от повтарянето на миналогодишната мигрантска криза в Европа, която би могла да застраши европейското единство и да предизвика конфликти между балканските държави, предаде БГНЕС.

„Евентуално повторение на масовата мигрантска криза би заплашило ЕС. Ако в такъв случай държавите членки не действат единно, това би довело до“ подкопаване на обстановката в съюза, посочи Церар в изказване за Словенската национална телевизия.

Той каза още, че при евентуален нов приток на мигранти по балканския маршрут Словения ще действа решително в защита на своята граница с Хърватия.

„Повторението на мигрантската криза не само, че ще доведе до затварянето на границите и до спорове, но би могло да предизвика и сблъсъци между държавите на Балканите“, допълни той.

По думите му държавите от ЕС не трябва да позволяват повторение на събитията от 20 в., когато европейското разединение доведе до две големи войни в Европа.

„Успешното решаване на мигрантския проблем, особено след Брекзит и другите кризи непосредствено в Европа, би имало позитивно влияние върху развитието на европейската идея“, каза още той. 


Тагове: Европа, Миро Церар, мигранти

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси