За 4 години България е конфискувала имущество за над 73 млн. лева

За 4 години България е конфискувала имущество за над 73 млн. лева
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

За последните 4 години българската държава е конфискувала незаконно имущество за повече от 73 милиона лева. Това отчете председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев на международна конференция в Европейския парламент, предаде БНТ.

Форумът, посветен на гражданската конфискация като инструмент в борбата срещу трансграничната престъпност, е оргазиниран от българските евродепутати Емил Радев и Мария Габриел.

България може да бъде добър пример в тази сфера и другите страни членки от ЕС може да се учат от нас, смята евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. По думите му нашият закон за конфискацията е много по-модерен в сравнение с повечето държави от общността, защото процедурата за отнемане на незаконно имущество не зависи от хода на наказателното дело.

На форума беше даден пример с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. През февруари тази година Комисията за отнемане на незаконно имущество внесе в съда иск за конфискация на имущество и активи на стойност над 2 милиарда лева срещу Василев и още близо 30 свързани с него физически и юридически лица.

Процедурата върви с добри темпове, независимо от забавянето на наказателното дело. Казусът е показателен и за сътрудничество в международен план, защото има запорирани сериозни активи на банкера в Швейцария, Люксембург, Гърция и Сърбия. На конференцията споделиха опит експерти още от Ирландия и Великобритания. Репортаж очаквайте в късната емисия.

#незаконно имущество #Пламен Георгиев #форум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници