Един от първите асансьори в света се помещава в царския дворец в София

Един от първите асансьори в света се помещава в царския дворец в София
Изтичник: m.btvnovinite.bg
A A+ A++ A

Един от първите асансьори в света е монтиран в царския дворец в София. Лично Фердинанд го е поръчал преди цели 120 години, но до момента е бил скрит, предаде бТВ.

Уникалната находка е намерена от Милена Звънчарова, докато работи за етнографския музей в двореца, зад забравена врата в прашен склад. Там тя се натъква на позлатен асансьор с кристално огледало, диванче с копринена тапицерия и непокътната кабина от дърво.

„Аз не можех да повярвам на очите си. Изглеждаше сякаш ако затворя решетката, той ще тръгне”, споделя Звънчарова.

Асансьорът не работи, защото механизмът му е откраднат. Предполага се, че е пуснат в движение между 1894 и 1895 г. В него е можело да се возят само двама души с общо тегло не повече от 160 кг., а в момента единственото работещо нещо в асансьора е решетката.

След асансьор в Истанбул и този на Айфеловата кула, софийският е третият в Европа, изчислява производителят. „Изпълнението е уникално, много голям късмет е, че е консервиран по този начин”, пояснява Явор Андреев, управител на българския клон на фирмата производител.

Асансьорът е свързвал столовата с втория етаж. Предполага се, че това е бил най-дискретния начин царското семейство да напусне сградата или някой да стигне до покоите на царя.

Социалистическата власт обаче решава да го скрие.

Днес производителят е готов да финансира реставрацията му и той да стане част от цялостната експозиция на царския дворец. 

Дотогава може да бъдат открити още тайни зад заключените врати на бившия царски дворец.

 

#асансьори #Фердинанд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »