В Русия арестуваха украински журналист за шпионаж

В Русия арестуваха украински журналист за шпионаж
Източник: www.presstv.ir
A A+ A++ A

 

Руската Федерална служба за сигурност обяви, че е задържала украински журналист за шпионаж, което накара Киев да поиска незабавното му освобождаване, предаде БГНЕС.

Роман Сушченко, който работи за държавната украинска информационна агенция Укринформ от 2002 година, е бил задържан в Москва „докато извършвал шпионска дейност”, съобщиха от ФСС пред агенция Интерфакс.

Според руските тайни служби Сушченко работел за украинското военно разузнаване и „събирал държавни тайни…, които могат да накърнят отбранителната способност на държавата, ако бъдат изнесени в чужбина”. Сушченко, кореспондент на Укринформ в Париж, е арестуван на 30 септември при пристигане в Москва на почивка, съобщи украинската агенция.

Руският адвокат Марк Фейгин, който е защитавал редица украински граждани в Русия в шумни дела, каза, че Сушченко е в московския затвор „Лефортово”. Киев настоя за незабавното освобождаване на Сушченко и поиска да му бъде позволено да получи помощ от украинското консулство.

Говорителката на украинското външно министерство Мариана Беца каза, че министър Павло Климкин ще постави въпроса за Сушченко на среща на Съвета на Европа. Отношенията между Москва и Киев са извън нормите заради анексирането на Крим през 2014 година и подкрепата на Кремъл за проруските сепаратисти в Източна Украйна, където загинаха 10 000 души.

Конфликтът с Украйна доведе до безпрецедентен брой дела за измяна и шпионаж в Русия. Миналата година руски съд осъди възрастен украински гражданин на 6 години затвор за опит да изнесе контрабандно от страната ракетна технология.

По повод задържането на Сушченко прес секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е рутинна работа на специалните служби и няма никаква кампания против журналисти от украинските медии в Русия. Песков каза, че Сушченко е бил на руска територия без да има акредитация от руското външно министерство като чуждестранен журналист. 

#Федерална служба за сигурност #шпионаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »