Квашневски: Новият генерален секретар на ООН трябва да реформира организацията

Квашневски: Новият генерален секретар на ООН трябва да реформира организацията
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Лидерите на Източна Европа не са проявили достатъчна активност при подкрепата за кандидатите от региона за генерален секретар на ООН, заяви бившият полски президент Александър Квашневски, предаде БНР.

Според него, кандидатът Антониу Гутериш, който бе подкрепен от Съвета за сигурност, е много добре подготвен за поста и свързаните с него предизвикателства.

"ООН е в много трудна ситуация в момента, защото е организация, създадена след Втората световна война и в момента не е подготвена за случващото се през 21-ви век. Затова новият генерален секретар трябва да реформира самата организация, докато работи за решаването на световните проблеми", коментира Квашенски.

Със сигурност Гутериш ще има нужда от подкрепа в реформата на организацията, а тя би трябвало да следва от факта, че той бе избран не заради най-добрите му качества, а защото е най-консенсусната фигура.

"Гутериш е изключително добре подготвен за тази длъжност. Той беше дълги години премиер на Португалия, след това беше върховен комисар на ООН за бежанците. Напълно съм убеден, че той е готов да оглави организацията. Въпросът не беше кой е най-добрият кандидат. В надпреварата участваха много добри кандидати. Важното беше кой от кандидатите е най-приемлив", добави бившият държавен глава.


      

#ООН #Александър Квашневски #Антониу Гутериш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"