От МОН предвиждат въвеждането на пълна електронизация на училищната документация до 2018 г.

От МОН предвиждат въвеждането на пълна електронизация на училищната документация до 2018 г.
Източник: btvnovinite.bg
A A+ A++ A

До края на 2018 г. Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от пресцентъра на МОН, предаде бТВ.

„Имаме идея да намерим правилния нормативен документ, който да не е свързан с медицинската тайна и да няма проблем с бележките“, обясни Стаматов в коментар за казуса с големия брой фалшифицирани бележки, който беше поставен на дневен ред в общественото обсъждане. Зам.-министър Стаматов е категоричен, че това води до неграмотност и незнание сред учащите се и именно това е причината от МОН да се заемат с проблема.

Наскоро МОН поиска отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист от преглед като по-надежден документ, който трудно може да се фалшифицира. Личните лекари обаче се противопоставиха на идеята, като посочиха, че този документ съдържа информация, чието разпространяване е нарушаване на лекарската тайна.

Докато единната система не стане факт, се разглежда временен вариант за контрол на бележките. При уважителни причини за отсъствие до три дни учениците ще трябва да представят бележки от родителите си в свободен текст. Повече за временните мерки обаче ще стане ясно до месец, обяви заместник-министърът на образованието.

Стаматов подчерта, че към пълната електронизация на училищните документи ще се върви стъпка по стъпка. „За едно училище изграждането на платформа е по-лесно и по-евтино – защитата не изисква толкова голяма степен на подготовка. В национален мащаб обаче не е така. В нормативите сме предвидили до края на 2018 г. да имаме единна платформа, която да обединява документацията“, посочи Стаматов.

#Диян Стаматов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »