Правителството решава как да се справи с щетите от земетресението

Правителството решава как да се справи с щетите от земетресението
Хората, които са започнали сами да ремонтират къщите си, трябва да запазят фактурите за материалите, които са закупили – тези средства вероятно ще бъдат възстановени от държавата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ ще реши как да подпомогне най-пострадалите граждани след земетресението в Пернишко на 22 май по време на редовното си заседание в сряда.

Най-засегнатите от голямото земетресение са селата Дивотино и Мещица. Там са най-пострадалите къщи от трусовете.

След като кризисният щаб и оценителните комисии вече са направили сметки за щетите от трусовете, се очаква правителството да излезе с решение за обезщетенията на потърпевшите, обяви във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от „Дневник“.

Очаква се заедно с помощите за частните собственици на разрушени къщи да бъде взето решение и за възстановяването на обществените сгради.

„Най-неприятното е, че всички обществени сгради имат ангажимент по закон да бъдат застраховани и това е задължително. Всички имат застраховки, но нито една от тях не съдържа клауза за земетресение. Това е изключително неприятно, но ще се вземе решение - оттук-нататък как да се предотврати. За обществените сгради, за аварийно възстановяване, по линия на Междуведомствената комисия ще бъде осигурено финансиране, и то започна“, обясни Лиляна Павлова.

По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в Дивотино ще бъдат съборени седем къщи. В село Мещица най-тежки поражения има по 15 къщи.

Обезщетенията ще се изплащат, след като се направи опис на щетите и се даде експертна оценка. Хората, които са започнали сами да ремонтират къщите си, трябва да запазят фактурите за материалите, които са закупили – тези средства вероятно ще бъдат възстановени от държавата.

#земетресение #Перник #Лиляна Павлова #Цветан Цветанов #застраховки #фактури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"