Отпаднаха незаконните такси в 14 общини след проверки на ВАП

Отпаднаха незаконните такси в 14 общини след проверки на ВАП
Източник: Новинария
A A+ A++ A

 

От ВАП е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети и касаещи събиране на такса за т. нар. услуга „предварително съгласие“ за смяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

От ВАП е отчетено, че дължимостта на таксата се свързва именно с промяната на предназначението на земите, която е резултат на решение на компетентните органи - комисии към областните дирекции „Земеделие“ - когато исканата площ е до 50 дка от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област или от Комисията за земеделските земи - за останалите случаи. В нормативноустановената поредица действия спада и съгласието на общинския съвет, но само като част от процедурата по смяна на предназначението на земеделските земи.

От друга страна обаче, в наредби, приети от ред общински съвети са закрепени правила, с които се претендират такси в размер, определен от местния орган на власт от съответните физически и юридически лица.

С прилагането на това разрешение се достига до положение да се възлагат задължения, неосновани на закона и изразяващи се в изискуемост на две такси за една услуга. Посоченото категорично не може да се свърже със законовата уредба, регламентираща промяната на предназначението като ефект на действия на един компетентен орган, т. е. на една процедура.

В съответствие с посоченото от ВАП са ангажирани компетентните прокуратури за предприемане на мерки по реда на надзора за законност. В резултат са изготвени 19 прокурорски акта, вкл. 18 протести до административните съдилища за отмяна на незаконосъобразни разрешения от общински наредби.

Вследствие предприетите мерки по компетентността на прокуратурите, в 8 случая с решения на общинските съвети са коригирани незаконосъобразните норми в местните наредби, със 6 съдебни решения е обявена нищожността на атакуваните разпоредби на общинските наредби, а по 5 от образуваните съдебноадминистративни производства се очаква произнасяне на съда

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за физически и юридически лица. 

#ВАП #проверката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »