Марини: Има възможност България да загуби зам.-председателското място в ЕК

Политика | 29 октомври 2016, събота / 11:23| Показвания:Източник: 24news

Притеснявам се, че е много възможно не само да загубим ресора, но и заместник-председателското място в Европейската комисия, тъй като тепърва ще започне натиска за това място и този ресор. Тази позиция изрази журналистът Аделина Марини, главен редактор на изданието euinside.eu, предаде БНР.

Определяйки новината за оставката на Кристалина Георгиева като изненадваща и неочаквана, предвид силните позиции на нейния пост и важността на нейния ресор, Марини изрази опасенията си, че вече няма значение кой ще бъде кандидатът, защото по-важно е, че на европейско ниво конюнктурата се е променила и прогнозира, че в този момент ще бъде много трудно България да запази този пост.

Марини подчерта, че тази година е изключително важна за европейския бюджет, защото е година за преглед на рамката 2014 – 2020 година. Предвид тежката миграционна криза и неубедителното излизане от икономическата криза, се очаква този бюджет да бъде предоговорен, т.е. да бъдат сменени приоритетите и е изключително важно кой ще заема този пост, за да може да балансира между интересите на страните – членки, които точно в този момент са разнопосочни.

В коментар за вероятността комисар Гюнтер Йотингер да заеме поста на Георгиева, Аделина Марини посочи, че това не е добра новина, защото колкото и да се опитва да бъде в комисарската си наднационална роля, трудно можем да си представим, че той няма да прояви германския си характер. От подобен вариант биха могли да пострадат по-малките страни в ЕС като България, които изцяло зависят от еврофондовете, въпреки че те вече са оформили стабилен фронт съвместно с Вишеградската четворка, смята журналистът.

"Щеше да бъде добре на този пост да бъде човек от Източна Европа, който познава добре проблемите и нуждите на новите страни – членки", каза още тя.

Преди шест години Кристалина Георгиева беше относително неизвестен в България технократ, макар и вицепрезидент на Световната банка. Тя направи забележителен мандат като комисар по хуманитарната помощ, постигна завидна репутация и се наложи за втори мандат, коментира Никола Миладинов.

Вярвал ли е някой, че българският еврокомисар втори мандат и политик с най-висока обществена популярност през последните години, ще реши да замести отново друг български кандидат, този път Ирина Бокова (след Румяна Желева – бел. ред.), в надпреварата за генерален секретар на ООН и след това да я загуби? И когато си мислехме, че интригите и изненадите около Кристалина Георгиева са приключили, отново обрат – тя напуска Брюксел и се връща там, където като че ли всичко запозна за нея, каза Миладинов.

Той прогнозира още, че ако правителството прати международно неизвестен партиен кадър от София, който няма контакти и репутация в Брюксел, едва ли можем да се надяваме на значимо портфолио. Специално измислен ресор, дори с атрактивно заглавие, може да не е чак толкова изгоден за нас.


Тагове: Европейската комисия, Аделина Марини, Никола Миладинов, Кристалина Георгиева

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси