Кристалина Георгиева: Напускането ми на ЕК няма връзка с кампанията за генерален секретар на ООН

Политика | 30 октомври 2016, неделя / 11:37| Показвания:Източник: БТА

Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН. Това каза еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева, предаде Фокус.

„Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс ние – Източна Европа, да получим тази позиция”, каза Георгиева. По думите ѝ постъпката на премиера е била правилна.

„Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме”, подчерта Георгиева. Тя добави, че винаги е имала отлични отношения с българското правителство. „С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение така, както сме говорили досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България”, добави Георгиева. По думите ѝ в бъдеще ще се намерят възможности това, което прави в Световната банка, да намери отношение и към България.

Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на 7 години да бъда български еврокомисар. На въпрос дали е разочарована от нещо е Европейската комисия и изпитва ли неудовлетворение от сегашната си работа Георгиева заяви: „Категорично не”. Тя добави, че е много благодарна и на Жан Клод Юнкер, че ѝ е доверил един от най-важните ресори в ЕК.

„Работя с прекрасни хора. Имам и имах колеги, с които много се гордея”, подчерта тя. „Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, коментира Георгиева. Тя добави, че в дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията на изпълнителен директор. „Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.

„Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Не е сбогом, довиждане е. Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен”, каза Георгиева.
На въпрос дали от Жан Клод Юнкер и от София са отправени въпроси за имена кой да наследи поста и Георгиева коментира: „Това е решение на българското правителство. Аз съм тук, готова в следващите два месеца, когато е направен този избор от България, да съдействам всячески на сънародника или сънародничката, която ще дойде тук, но не е моя работа да влияя на това решение”, подчерта тя.

„Ако ми се поиска мнение, разбира се ще го дам, но аз не бих предлага мнение преди България да помисли в контекста на това кой да предложи на председателя на Комисията”, заяви Георгиева.


Тагове: Кристалина Георгиева, ООН, ЕК, Жан Клод Юнкер

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси