Етичният комитет към ЕК няма да проверява Кристалина Георгиева

Свят | 31 октомври 2016, понеделник / 15:01| Показвания:Източник: Банкеръ

Етичният комитет към Европейската комисия няма да извърши проверка на заместник-председателя на комисията в оставка Кристалина Георгиева. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция, предаде БНТ.

Той поясни, че етичният комитет няма да разглежда случая, защото Георгиева преминава на работа в международна обществена институция - Световната банка, където Европа държи 30 процента от капитала.

Председателят на ЕК определя вътрешната организация в институцията. Ако Жан-Клод Юнкер не беше обявил намерението си да предаде задълженията на Георгиева към еврокомисаря Гюнтер Йотингер още в петък, щеше да има въпроси защо не го е направил. Решихме да бъдем прозрачни и да разпространим тази информация още в петък, добави говорителят.

По неговите думи ЕК е длъжна да обсъжда с Европейския парламент всички промени, свързани с отговорностите на еврокомисарите. Евродепутатите трябва да се произнесат по тези промени, посочи той.

Кореспонденти, акредитирани в Брюксел, поставиха днес многократно въпроса за реакция от ЕК на публични изявления на Йотингер срещу китайците, гейовете и валонците. Говорителят не отговори на въпроса дали комисията ще поднесе извинение, дали Йотингер ще понесе наказание, нито дали ще бъде повишен до зам.-председател на ЕК, след като поема част от отговорностите на Георгиева.


Тагове: Кристалина Георгиева, Етичният комитет

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси