Откриха гените, които определят кога ще имаме семейство и деца

Откриха гените, които определят кога ще имаме семейство и деца
Източник: Познанието
A A+ A++ A

 

Генетици от Университета в Оксфорд са открили 12 области в човешкия геном, мутациите в които определят възрастта, на която човек ще роди първото си дете и ще има семейство, предаде БГНЕС.

Според Мелинда Милс, един от авторите на изследването, публикувано в списание Nature Genetics, разглежданите от тях гени са свързани предимно с репродуктивното поведение на човека.

„Например тези варианти на генетичния код, които са свързани с по-късното майчинство при жените, са се оказали свързани и с по-късното начало на менструацията и менопаузата. В бъдеще тези данни ще могат да помогнат на лекарите да отговорят на важния за жените въпрос – кога е прекалено късно за раждане на дете“, посочва Милс.

Тя и колегите й работят в продължение на няколко години върху човешкия геном и по-конкретно тази негова част, която е свързана с различни аспекти на социалното поведение.

В последното си изследване те са анализирали различията в генетичната структура на 250 343 души от цяла Европа. Учените са съставили карта на единичните мутации при всеки доброволец, включваща в себе си 2,4 млн. единични „отпечатъка“ в гените, съпоставяйки ги после помежду им.

Екипът е установил, че в човешкото ДНК има 12 участъка, разположени вътре в гените или близо до тях, вариациите в които са свързани с раждането на първото дете и размера на семейството.

Учените посочват още, че тези участъци и свързаните с тях гени, се отразяват и на други аспекти от половия и семейния живот. Например гените ESR1, CRTC2 и EFNA5 ръководят скоростта на съзряване на яйцеклетките при жените, а гените CREB3L4, SLC39A1, AFF3, HYAL3 и MST1R – растежът на мъжките сперматозоиди.

Въпреки своето откритие обаче изследователите смятат, че то в никакъв случай не означава, че половия живот и семейно положение на хората зависят само от гените. Социалните фактори, в това число образованието, доходите, общественото положение и други, имат не по-малко отношение към семейството и раждането на деца като биологията.

#геном

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"