Конгресът на ХСС започна без Меркел. Зеехофер приема новата програма за изборите

Конгресът на ХСС започна без Меркел. Зеехофер приема новата програма за изборите
Източник: Nakratko.bg
A A+ A++ A

 

Без канцлерката Ангела Меркел започна конгресът на партията Християн-социален съюз (ХСС), която е по-младшият консервативен партньор на ръководената от Меркел партия Християн-демократичен съюз (ХДС), предаде БГНЕС.

Двудневният конгрес на ХСС се провежда година преди редовните парламентарни избори в Германия. Делегатите под ръководството на лидера Хорст Зеехофер, който е и премиер на провинция Бавария, ще приемат новата програма, с която ХСС ще отиде на изборите.

Меркел за пръв път няма да присъства на това събитие, а решението да не участва в конгреса на „сестринската партия“ бе взето миналата седмица след консултации между нея и Зеехофер. Макар и сродни, партиите ХДС и ХСС не могат да се договорят по един от най-важните вътрешно-политически въпроси – бежанските квоти. Зеехофер настоява страната да не приема годишно повече от 200 000 мигранти, докато Меркел е против ограниченията.

Присъствието на Меркел и речите й на конгресите на ХДД са дългогодишна традиция и се смятат едва ли не за нещо задължително. Миналогодишното й участие във форума на ХСС се превърна в политически скандал. Опитите на канцлерката да защити мигрантската си политика бяха посрещнати с откъслечни аплодисменти. След нейната реч Зеехофер взе думата и от трибуната разкритикува Меркел, която според местните наблюдатели приличаше на провинила се ученичка.

#ХСС #ХДС #Ангела Меркел #Хорст Зеехофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"