Вестта за сър Невил шокира всички. Той заслужи почитта на оркестрантите

Вестта за сър Невил шокира всички. Той заслужи почитта на оркестрантите
Източник: Sofia Philharmonic
A A+ A++ A

 

За човек, който беше на 92 години, сър Маринър почина внезапно. Той беше енергичен и пълен с планове. Наистина денят на смъртта му - 2 октомври, беше един от най-черните дни в живота ми, коментира световноизвестната пианистка Мария Принц по повод предстоящия концерт в памет на прочутия диригент сър Невил Маринър. Тя добави, че споменът от последната им среща ще остане ярък до края на живота ѝ.

Мария Принц, дъщеря на именития български диригент Константин Илиев, заяви, че шокът от новината за смъртта на сър Маринър е голям. "Два дни по-късно, на 4-ти октомври, щеше да има концерт с неговия оркестър. Билетите бяха разпродадени, бяхме се уговорили с него и съпругата му кога да се видим. Неговото любимо вино от Нова Зеландия беше изстудено в хладилника ми", каза тя. За Принц най-важното след трагичната вест е, че концертът на 1-ви декември в Зала "България" ще се състои. Тя добави, че това ще бъде първият концерт в света в памет на световно признатия сър Невил Маринър.

Пианистката коментира още, че концертът "Принцовете на романтизма" е много специален както за нея, така и за оркестрантите и публиката. Диригент е Стивън Барлоу, който през целия си професионален път черпи от опита на сър Маринър. "Ние се надяваме духът на сър Невил Маринър да присъства с нас. Ще музицираме същите произведения в стила, смисъла и атмосферата, в които той щеше да ги дирижира ако беше между нас".

 

 

Принц допълни, че Барлоу е най-добрият избор за диригент на концерт от такава висота. Той винаги е присъствал в тесния кръг около сър Маринър. Като близък приятел на семейството на диригента, Барлоу пристига в България с пиетет и почит към маестрото, както и с идеалистичната си нагласа към публиката. "На 1-ви декември ще присъства и семейството на сър Маринър. Самият факт, че те идват тук, показва, че този концерт има значение, тежест. Надявам се достойно да почетем паметта на този легендарен и отразяващ характеристиката на една епоха диригент", каза пианистката.

За Мария Принц сър Маринър е човек, който е заслужил любовта на оркестрантите си. Тя добави, че след Кариан диригентът прави най-големия брой записи - 600 диска с над 2500 произведения. Принц сподели, че като човек и музикант Маринър не е имал врагове. "Имаше много силен характер, визия, беше силна личност и имаше толкова позитивно, слънчево и топло човешко излъчване, че нямаше как човек да не го обикне. Мисля, че и колегите от Софийската филхармония истински го обичаха", добави тя.

Принц си спомни за една от последните си срещи със сър Маринър, на която тема е била тазгодишният концерт в София. "Гостувах на лейди Маринър и сър Невил Маринър в тяхната прекрасна страринна къща в Южна Англия. Говорихме си отново да гостува в България и той прие без колебание. Той ми каза: Ти трябва да си солист!, а когато говорехме за репертоар и двамата казахме Шуман". Пианистката сподели още, че за последен път вижда покойния вече диригент на концерт на Академията Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс на 16 април, ден след като диригентът навършва 92 години.

 

 

"Последните му концерти се отличаваха с това, че имаше една висока интензивност и качество, като че на живот и смърт. Създаваше едно такова електричество и интензивност в атмосферата, че изправяше всички на крака", каза още Принц. По нейни думи трябва да сме благодарни за енергичността на сър Маринър, за тези 70 години от кариерата му, в които е дарил света с всички онези невероятни концерти и записи.

Принц каза още, че синът на сър Маринър - Андрю Маринър - солокларинетист на Лондонския симфоничен оркестър, ще вземе участие в първия концерт от цикъла "Мария Принц със звезди на интернационалните сцени" на 29 ноември в Зала "България". "Идеята беше да прекараме заедно със семейството на сър Маринър няколко дни в София, но за съжаление ще бъде по друг начин", каза още тя. За цикъла от четири камерни концерта Мария Принц добави, че те са много различни и предлагат на публиката широк спектър от произведения. Във всеки от концертите участие ще имат гости от международния музикален елит.

"Целият този цикъл с четири концерта, за които каня световноизвестни музиканти, които, за да ги чуе човек трябва да пътува до европейските столици, дават възможност музикалният елит да дойде тук пред софийската публика. Това, което правя, е да се опитам да дам на софийската публика възможност у дома да преживеят това, което биха преживяли във Виена или в Ню Йорк", каза още Принц.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"