Промишленото производство в страната регистрира ръст за септември

Промишленото производство в страната регистрира ръст за септември
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

 

По предварителни данни през септември 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.2% в сравнение с август 2016 година, съобщиха от НСИ, предаде БГНЕС.

През септември 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.3% спрямо съответния месец на 2015 година.

През септември 2016 г. в сравнение с предходния месец производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 1.9%, добивната промишленост остава без изменение, а в преработващата промишленост е отчетено увеличение от 0.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 13.6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13.0%, производството на облекло - с 6.3%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 15.1%, производството на тютюневи изделия - с 11.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6.6%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4.7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 1.9%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 39.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.0%, производството на основни метали - с 19.5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11.4%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 23.2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 20.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 16.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 14.6%. 

#НСИ #промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"