В. „Вашингтон пост“: Тръмп бе избран президент на САЩ. Надявахме, че няма да напишем тези думи

В. „Вашингтон пост“: Тръмп бе избран президент на САЩ. Надявахме, че няма да напишем тези думи
http://www.huffingtonpost.com/
A A+ A++ A

Доналд Тръмп бе избран за 45-ия президент на САЩ. Надявахме, че няма да напишем тези думи.

Но Тръмп разтърси тези, които правеха социологическите анкети, яхвайки вълната, надигната отчасти от гласуващите в селските райони и в Индустриалния пояс. Тези избиратели чувстваха, че политическият истаблишмънт ги е изтласкал в периферията. Макар че Тръмп можеше и да не признае резултатите, ако беше загубил, а Хилари Клинтън беше победила, всички американци трябва да признаят гласа на избирателите и да работят за най-добрия резултат за страната и света, пише БГНЕС.

Какво означава това от практическа гледна точка? Първо, надяваме се, че Тръмп ще се окаже по-добър президент, отколкото се бояхме, и ще го подкрепим, когато върши правилните неща. Тръмп скоро ще оглави огромна федерална бюрократична система, сложна правоохранителна структура и служби за сигурност, а също така най-силната армия в света. Всички разчитаме, че той ще разбере – американската администрация не се свежда само до един човек. Сам той не е в състояние да я подобри. Властта на Овалния кабинет не трябва да се използва за наказването на враговете, което обмисляше в края на кампанията, според статия на „Ню Йорк таймс“.

От първия си работен ден новият президент ще се сблъска с тежки и неотложни задачи. Той наследи свят, в който либералната демокрация отстъпва, а лидерската роля на САЩ е поставена под съмнение. Близкият изток негодува, Северна Корея увеличава своя ядрен потенциал, а Русия и Китай показват мускули. Барак Обама му завещава икономика в добро състояние, но със следните проблеми: бавни темпове на икономически растеж, растящо неравенство, дългосрочен натиск върху федералния бюджет.

Не сме чак такива оптимисти, че да мислим, че президентът Тръмп ще предложи по-реалистичен подход към тези проблеми, отколкото този, който той вече предложи по време на кампанията си, или че ще се окаже по-дисциплиниран и мъдър, отколкото е бил до момента. По време на кампанията Тръмп заявяваше, че ще прати Клинтън в затвора, ще осъди жените, които го обвиняваха в сексуален тормоз, ще стерилизира председателя на Конгреса и ще подкопае свободата на пресата. В статия, публикувана в „Таймс“, той говореше за създаването на нов суперкомитет за връзки с обществеността, чиято цел е политическото отмъщение. Той обеща да депортира милиони, да скъса търговските споразумения, да въведе религиозни поправки и да подкопае международните усилия за борба с климатичните промени. Всичко това може да причини щети на много хора.

Ако той се опита да осъществи тези планове, то всички трябва да се обединим в името на защитата на конституционните принципи и стабилната администрация. Лидерите на републиканците в Конгреса подкрепиха Тръмп, изхождайки от това, че той ще подкрепи техните законодателни инициативи и ще уважава техните пълномощия. Чакат ги изпитания. Правоохранителните органи трябва да въстанат против всеки опит да бъдат използвани за незаконни цели. Правосъдието, държавната администрация, медиите и гражданското общество в по-широкия смисъл трябва да играят много важна роля.

Американците никога не са се обединявали по кръвен признак или убеждения, а само по силата на лоялността към демократичната система на управление с разделение на властите, подкрепа за върховенството на закона и уважение към човешките права. Надяваме се, че нашият новоизбран президент ще уважава тази система. Американците трябва да бъдат готови да го подкрепят, ако той го направи, и да подкрепят системата, независимо от неговите действия. /БГНЕС

Редакционна статия на „Вашингтон пост“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »