Дълги опашки пред банките в Индия

Дълги опашки пред банките в Индия
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

Дълги опашки се извиха днес сутринта пред индийските банки, за да бъдат сменени досега най-използваните банкноти. Това стана в резултат на изненадваща операция по подмяната на 24 милиарда копюри в обращение като част от борбата срещу избягването на данъци, предаде БНТ.

Премиерът Нарендра Моди обяви на 8 октомври в телевизионно изявление, че се подменят банкнотите от 500 и 1000 рупии и старите няма да бъдат валидни от полунощ. Целта, по думите му, е да се страната да се справи с корупцията и мръсните пари.

Индийците, които бяха напълно неподготвени за новината от вторник, се оказаха без налични пари за всекидневните си покупки в икономика, където 90 на сто от трансакциите се извършват в налични средства.

След като бяха затворени за 24 часа, за да се подготвят за новите копюри, банките отвориха тази сутрин, за да могат потребителите да сменят парите си.

Според вашингтонската организация Глоубъл файненшъл интегрити (Global Financial Integrity) близо 439 милиарда долара са изнесени незаконно от Индия между 2003 и 2012 година.

#банки #Нарендра Моди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »