ДПС не подкрепи проектобюджетите за 2017 година

ДПС не подкрепи проектобюджетите за 2017 година
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

От ДПС няма да подкрепят нито един от проектобюджетите за 2017 г. - на ДОО, на НЗОК и държавния. Това каза на брифинг в парламента Алиосман Имамов от ДПС. Той посочи, че това са бюджети на ГЕРБ и отразяват политиката на управляващата партия, предаде БНТ.

Парламентът има мнозинство, което е управляващо и ще продължава да управлява още известно време, и то трябва да носи основната отговорност за приемането и изпълнението на този бюджет, смята Имамов.

От ДПС са наясно, че последствията от неприемането му ще ограничат някои социални плащания. Това също е отговорност на управляващите, каза Имамов. Според него управляващите трябва да намерят начин последствията да бъдат елиминирани с допълнителни финансови мерки и бюджетни процедури, които ДПС са готови да подкрепят.

Заместник-председателят на групата Йордан Цонев заяви, че като една от опозиционните партии в парламента най-логично е ДПС да гласуват против внесените от управляващото мнозинство бюджети. Намираме се в правителствена криза, която е на път да прерасне и в парламентарна и политическа, каза той. По думите му, ако не беше кризата, тяхната позиция щяла да бъде много лесна и проста. Той напомни, че вчера премиерът в оставка Бойко Борисов помолил трите основни системни партии да приемат бюджета, за да има икономическа и финансова стабилност в страната. "Колко пъти в този парламент ДПС трябва да подкрепя това нестабилно политическо мнозинство в името на стабилността в България?", попита Цонев.

По думите му няма основание ДПС да се ангажира с политиките на мнозинството, вложени в този бюджет, както няма основание да откликнат на призива на премиера. Неговият призив трябваше да бъде отправен към тези, с които сключи споразумение за управление на страната, а не към опозиционните партии, коментира Цонев.

Той посочи, че от ДПС са искали да играят проактивна роля, но нямало ресурс и желание в това Народно събрание. Според Цонев финалният вариант на държавния бюджет може да се окаже "финансов и законодателен Франкенщайн", заради множеството популистки предложения и защото най-вероятно ще има ситуационни мнозинства за всяко от предложенията. Няма да подкрепим бюджет, който може да срине финансовата стабилност, посочи той.

#ДОО #ДПС #ГЕРБ #Алиосман Имамов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"