Карагьозов: Бюджетът на ДОО не гарантира осигурителните права на гражданите

Карагьозов: Бюджетът на ДОО не гарантира осигурителните права на гражданите
Източник: Делник
A A+ A++ A

Това е поредният бюджет на застоя, на замразяването и на утвърждаването на бедността и не предлага визия, политики, мерки и не дава отговор на основните въпроси за стабилизиране на осигурителните фондове и адекватността на обезщетенията и пенсиите". Това заяви народният представител от "БСП Лява България" Кирчо Карагьозов по време на обсъждането на бюджета на ДОО за 2017г., предаде Кросс.

Според него липсва цялостен поглед върху проблемите, което води до частични и в по голямата си част хаотични действия за решаване на проблемите в системата. „Бюджетът на Държавното обществено осигуряване трябва да гарантира осигурителните права на гражданите и да повишава качеството на осигурителната защита, и то така, че осигурителната система и най-вече пенсионното осигуряване да не генерира бедност и социално изключване. А бюджетът на ДОО за 2017 година на никой нищо не гарантира - дори може да сте сигурни, че в края на бюджетната година бедните българи ще са увеличили броя си", коментира той.

Той коментира приходната част на ДОО. „Странно защо се предвижда запазване на максималния осигурителен доход на нивото от 2016 г. Странно защото освен, че намалява съотношение между максималния и минималния осигурителен доход, и в този бюджет остава принципът да се облагодетелстват високо доходните групи по линия на данъчните и осигурителни задължения, за сметка на тези с ниските доходи", каза той. По неговите думи е странно и защо се предвижда за поредна година запазване на нулева вноска за фонд „Гарантирани вземания за работниците и служителите". Според него и необосновано не се предвижда и увеличение на вноските във фонд „Безработица", а той отдавна е със сериозен дефицит.

По повод разходната част народният представител е на мнение, че за поредна година не само, че не се предлага, но няма и мисъл за решения по адекватността на плащанията, каквито са очакванията на обществото. „Навсякъде в социалните плащания е трагично, но при пенсиите са засегнати най-голям брой хора. През изминалия мандат бе извършена една антисоциална, така наречена ,,пенсионна реформа", от която вместо да се срамуват, управляващите я изтъкват, като най-сериозния си успех за реформи в социалната сфера", каза още той. По неговите думи управляващите са залъгали хората, че с тази реформа ще се подобри адекватността на пенсиите, т.е. ще се увеличат, ще се намали дефицита в Бюджета на ДОО и финансово ще се стабилизира. „Но резултата е друг - през 2017г., а и за следващите години няма да има никакво увеличение на заварените пенсии, различно от досегашното осъвременяване с ,,швейцарското правило", подчерта депутатът то левицата.

Карагьозов посочи, че с този бюджет се замразяват: обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, както и не се променят почти всички останали помощи за деца и семейства в ЗДБ за 2017 г. „С бюджета на ДОО за 2017 г. не се предлагат визия, политики, мерки за преодоляване на проблемите в социалната система и не се дава отговор на основните въпроси за стабилизиране на осигурителните фондове и адекватността на обезщетенията и пенсиите", каза още той. Според него провежданата политика, от гледна точка на предлагания проект за Бюджет на ДОО за 2017 г., не само, че не може да намали бедността и доходното неравенство в средносрочен и дългосрочен период, но създава сериозни предпоставки за задълбочаването му в краткосрочен план.

#БСП #ДОО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »