Калина Илиева на съд за фалшивата си диплома

Калина Илиева на съд за фалшивата си диплома
Ако прокуратурата успее да докаже обвиненията, Калина Илиева може да бъде осъдена на 8 години затвор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото срещу бившия директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева ще започне в Софийския районен съд на 4 юни, съобщиха от съда.

Калина Илиева е обвинена, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви, свързани с образованието, документи, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г. Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име.

Обвинението сочи, че тя е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен „Магистър“ по специалност „Икономическа комуникация“.

Калина Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г., когато е подала документи, за да започне работа в Министерството на образованието и науката (МОН), съзнателно е използвала 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

Ако прокуратурата успее да докаже обвиненията, Калина Илиева може да бъде осъдена на 8 години затвор.

Делото съдържа 7 тома с документи, предаде БГНЕС. Съдът ще изслуша четирима свидетели и три вещи лица.

Мярката за неотклонение на Калина Илиева е „подписка“, взета на 4 април 2012 г.

До съмнения за истинността на дипломата на Калина Илиева се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие“ обаче беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор.

Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи новината за бременността й от БНР.

През октомври 2010 г. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи от длъжност Калина Илиева.

#Мирослав Найденов #фалшива диплома #ДФЗ #Държавен фонд „Земеделие“ #Калина Илиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »