Стефан Бумов: През 2020 г. аутсорсинг компаниите ще генерират 6% от БВП на България

Стефан Бумов: През 2020 г. аутсорсинг компаниите ще генерират 6% от БВП на България
Източник: Капитал
A A+ A++ A

 

Около 5 000 са заетите работни места в аутсорсинг компаниите в Пловдив, очаква се до няколко години броят им да се удвои. Най-голям ръст в развитието на бизнеса в областта бележи точно този сегмент, това прави и Пловдив естествен домакин на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2016“, предаде БГНЕС.

През 2020 година IT и BPO аутсорсинг компаниите ще генерират 6% от брутния вътрешен продукт на България, което определя този сектор като водещ за икономиката ни отрасъл. Това заяви Стефан Бумов, председателна Българската аутсорсинг асоциация. Проблемът с кадрите е една от темите, които се обсъждат на форума. Какъв тип подготовка е по-уместен, академична или фирмена. Везните натежават към първия вариант, неслучайно догодина община Пловдив ще увеличи броя на студентите, изучаващи специалността "Софтуерно инженерство" в Пловдивския университет.

Това съобщи кметът на града Иван Тотев. Специалността е нова, за пръв път тази година в нея се обучават 30 студенти, 20 от които са бесарабски българи от Украйна. Общината поема цялостната издръжка на бъдещите инженери- академични такси, общежитие и стипендии, тя участва и в създаването на учебните планове, координирайки съвместната работа на компаниите с университета.

Проекти на обща стойност над 8 млн лв са сертифицирани тази година в областта на аутсорсинга и IT- технологиите, те разкриват нови 1400 места. В момента има заявени нови инвестиционни проекти за над 30 млн лв и перспектива за 1500 работни места. На форума се обсъждат и варианти за облекчаване на работния режим за специалисти от страни извън Европейския съюз- Украйна, Молдова, Македония, Беларус. Те биха облекчили дефицита на програмисти, смятат експертите.

#Пловдив #аутсорсинг #IT #Стефан Бумов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »