Ректорът на СУ: Превърнахме Климентовите четения във важно културно събитие

Ректорът на СУ: Превърнахме Климентовите четения във важно културно събитие
Източник: Dnevnik.bg
A A+ A++ A

 

Всяка година на 25 ноември СУ "Св. Климент Охридски" чества своя патронен празник. Целият месец ноември е изпълнен със събития, свързани със Св. Климент. Тази година е особено наситена със събития, защото честваме 1100 г. от успението на светеца - годишнина, включена в културния календар на ЮНЕСКО. Това каза в празничното си слово ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, предаде БГНЕС.

През целия ден са предвидени множество инициативи, свързани с празника като международната научна конференция на панслависти, изложби и концерти.

Името на Климент Охридски е завинаги свързано с пренасянето на славянската писменост в България и с утвърждаването на българския език и българската книжовност, чиито разцвет през този период още през XlX в. е наречен Златен век, каза още в словото си проф. Герджиков.

Св. Климент, посочи той, е оставил огромно наследство от десетки жития, похвални слова и църковни песнопения и др. Българският светец е голям авторитет и сред други народи, които са преписвали и използвали негови творби като той има над 1500 преписа. Огромното духовно влияние на св. Климент го прави достоен патрон за университета, каза още Герджиков.

Ректорът припомни, че в словото си преди година е посочил визията си за това какъв трябва да бъде Софийският университет, ако иска да бъде храм на духовността и знанието. "Успяхме да превърнем Климентовите четения във важно културно събитие и да почетем патрона си с много и разнообразни инициативи, които да покажат резултатите от нашата образователна, научна и културна дейност и ползите за обществото от нея, каза още ректорът и допълни, че продължава развитието на университета като най-големия и най-стария университет в страната.

През 2016г. СУ продължава да е лидер в повечето професионални направления. Двама учени от университета са получили наградата за наука "Питагор" за 2016 г.

Герджиков каза също, че университетът вече е кандидатствал с различни проекти по ОП "Наука и образование" и други програми и се подготвят нови мащабни проекти. Започнахме да стабилизираме финансово университета. През изминалата годена изплатихме 5 млн. от задълженията си, въпреки че бюджетът е като миналогодишния и са осигурени допълнително средства към предвидения бюджет, обясни той.

Няколко работни групи и външни организации са направили оценка на финансовата политика на СУ през последните години и анализ на структурата на приходите и разходите.

Съветът на деканите е приел и предложения за оптимизация на работата и за ефективното и справедливо разпределение на средствата. Освен това е избран главен мениджър, както и звено за финансово-административен контрол, което е довело до повишаване на приходите от няколко вида дейности.

Герджиков каза също, че ще бъде избрана нова процедура за атестиране на преподавателите и е направен анализ на различни административни процеси, избрана е и електронна система за регистрация на студентите, участващи по програма "Еразъм" и др.

СУ е домакин на над 1000 научни и културни събития годишно. Освен това сега за първи път университетът може да бъде признат за изследователски. Празничната церемония в аулата на СУ продължи с раздаване на награди, дипломи и стипендии на заслужили студенти и преподаватели.

#Св. Климент Охридски #Анастас Герджиков #СУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"