ОПЕК регистрира исторически връх в петролодобива за ноември

ОПЕК регистрира исторически връх в петролодобива за ноември
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Добивът на петрол от страна на ОПЕК е нараснал през ноември до нов исторически връх от 34,19 млн. барела на ден спрямо 33,82 млн. барела през октомври, сочи проучване на агенция Ройтерс. Това повишение се дължи на по-висок петролен износ от Ирак и от Нигерия и Либия - двете страни - членки на картела, които бяха изключени от постигнатото на 30-и ноември споразумение за намаляване на добивите на "черното злато", предаде БНР.

Данните на Ройтерс предполагат, че последното нарастване на предлагането на петрол от страна на ОПЕК би трябвало да доведе до по-голямо съкращаване на производството от договорените 1,2 млн. барела на дена, за да бъде достигнат планирания от началото на следващата година  максимален добив от 32,5 млн. барела.

Междувременно държавната петролна компания на Саудитска Арабия Aramco обяви, че ще намали своите цени през следващия месец за своите големи азиатски клиенти. Тези новини карат инвеститорите на пазарите на суровини да започнат да реализират печалби от рязкото поскъпване на петрола до 16-месечни върхове, които бяха достигнати  по време на вчерашната търговия.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2017-а година се понижават с 0,68% към 51,46 долара за барел, след като в понеделник те поскъпнаха до 52,42 долара - най-високото нивото от юли 2015-а година. Февруарските фючърси на петрола сорт брент се понижават с 0,31% към 54,80 долара за барел, отстъпвайки слабо от вчерашен 16-месечен връх от 55,33 долара.

Трябва да се има предвид, че от 30-ти ноември насам, когато ОПЕК постигна първото си от осем години насам споразумение за ограничаване на производството, цената на американския лек суров петрол нарасна с 16%, а на петрола сорт брент - с цели 19%, като през миналата седмица "черното злато" поскъпна с над 12%, отбелязвайки най-солиден седмичен растеж от февруари 2011-а година.

Поради това не е изненада днешната предпазлива низходящ ценова корекция, като вниманието на инвеститорите е насочено към редовните данни на Американския петролен институт (API) за седмични петролни запаси в САЩ (след края на днешната американска търговия) и към утрешните аналогични данни на Енергийната информационна администрация (EIA).

#ОПЕК #петрол #черното злато

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »