ВСС проверява делата в Софийски градски съд по искане на Цацаров

ВСС проверява делата в Софийски градски съд по искане на Цацаров
Източник: PressTV
A A+ A++ A

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява продължителността на делата в Софийския градски съд за последните две години. Това реши мнозинството в съдийската колегия на Съвета. Проверката беше поискана от главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БНР. 

Решението беше взето със 7 на 6 гласа. То идва месец след като Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия справка за забавени с над две години дела на съдии от Градския и Районния съд. От Софийския градски съд обявиха насрещна информация, с която опровергаха твърденията за години забавяне и обясниха, че част от делата продължават и заради искания на прокуратурата за събиране на нови доказателства. Последва размяна на писма между ръководствата на Градската прокуратура и Съда. Имаше уточнения и извинения.

Гласувалата против това Инспекторатът да влезе в СГС Юлия Ковачева призова той да не се превръща самоцелно в най-проверявания. В резултат на това инспектори ще проверяват и СРС, въпреки че съвсем наскоро такава проверка приключи.
След гласуването Соня Найденова предложи – за посочения от главния прокурор Цацаров период, Съдебният инспекторат да провери и продължителността на досъдебните производства по цитираните в справката на прокуратурата дела. Изненадващо съдебните кадровици я подкрепиха, а резултатът беше отново 7 на 6 гласа.

#ВСС #Сотир Цацаров #Юлия Ковачева #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници