Очакват последни присъди по "Червей"

Очакват последни присъди по "Червей"
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева получи условна присъда от 1 година с 3 години изпитателен срок от градския съд. На другия подсъдим по делото бившият началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов, СГС наложи административно наказание – глоба от 3 хиляди лева, предаде БНР. 

Според прокуратурата, Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Бившата председателка на СГС не се явяваше на заседанията пред градския съд, тъй като има право на това. В началото на ноември обаче тя се яви пред по-горната инстанция Софийският апелативен съд (САС), за да даде обяснения.

Всъщност делото „Чирвеи“ носи името от оперативната разработка, по която започва и самото контролиране /подслушване/ на информационната система на МВР. Подписаните от Янева специални разузнавателни средства са били именно по отношение на криминалния регистър на МВР.

"След като Апелативният съд изслуша днес финалните пледоарии, ще подскаже посоката на развитие на делото. Ако съдът обяви, че ще се произнесе в срок по него, това означава, че ще потвърди или, в най-лошия случай за страните по делото, може да го върне отново на СГС, въпреки че към този момент никой не говори за процесуални нарушения, така че това е по-малко вероятната възможност", коментира Силвия Великова и добави, че е възможно още днес да има присъда: Ако тази присъда бъде прочетена в зала, може да бъде само една – оправдаване на Владимира Янева.

#СГС #Владимира Янева #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"