Меркел за бежанците: Положението от 2015-та няма как да се повтори

Меркел за бежанците: Положението от 2015-та няма как да се повтори
Източник: Temida.TV
A A+ A++ A

Ангела Меркел беше преизбрана вчера за председател на Християндемократическия съюз (ХДС) с 89,5 процента от гласовете с пълномощия да преведе консервативната партия до федералните избори през септември догодина. Гласовете, с които беше преизбрана, са по-малко отколкото на партийните избори през 2014 г. и още по-малко, отколкото през 2012 г., когато за нея гласуваха 97,9 на сто от делегатите. Резултатите от конгреса в Есен, който приключва днес, говорят много за климата в политическата формация на канцлера: обединени зад своя председател въпреки долавящите се съмнения, предаде Кросс.

Съзнавайки дестабилизирането на властта си, Меркел излезе предпазливо на арената. Тя се държа възможно най-скромно. Това не беше триумфална реч, отбеляза висш партиен представител, оценяващ тона й като съответстващ на очакванията на делегатите. Тя говори със сърцето си, заяви друг. Канцлерката призна, че е изисквала усилия от партията си по време на кризата с бежанците, "тъй като епохата изисква от нас усилия". "Не мога да обещая обаче бъдещето да изисква по-малко усилия", каза тя на съпартийците си.

Меркел се е била отказала от решението да се кандидатира за четвърти мандат, но много хора настояли да го направи, отбелязва изданието. Близки на канцлерката твърдят, че наистина се е колебаела. Меркел, която олицетворяваше германското единомислие, сега предизвиква неодобрение у част от общественото мнение. Тя обаче отправи успокояващи за съпартийците си послания. Особено аплодирана беше, когато припомни, че иска забрана на бурките на обществени места. В момент, когато въпросът за исляма се намесва в германските дебати, тя ясно обеща да отстоява основните германски ценности и да се бори срещу паралелните общества. Нашето право надделява над шериата, напомни тя.

За миграционната криза Меркел заяви, че положението от 2015 г. няма да се повтори, а във връзка с интеграцията беше категорична - хората, които не получат разрешително за пребиваване, ще трябва да напуснат страната. В същината си тук нямаше нищо ново, но Ангела Меркел искаше видимо да покаже, че е чула недоволството, отбелязва френският вестник.

По-малко от година преди изборите водачката на ХДС се опита да подчертае различията си с левицата. Тя изрази възмущение от онези, които участват в улични протести срещу преговорите за свободна търговия, но мълчат за войната в Сирия. Този път Меркел се показа по-твърда от обикновено. От ХДС уверяват, че не е решила да ориентира бъдещата си кампания надясно, а смята да запази центристката си позиция. Тази формула й осигури успех през 2013 г., но времената се промениха.

#ХДС #Ангела Меркел #Сирия #миграционната криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"