Председателят на СРС подава оставката си днес

Председателят на СРС подава оставката си днес
Източник: Topnovini.bg
A A+ A++ A

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обяви, че днес ще подаде оставка. Това ще направят и заместниците му в понеделник, предаде бТВ.

„Казвам го ясно – днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо“, каза Лалов.

Днес съдии и служители от СРС – най-големият съд в страната, ще проведат митинг пред сградата на Висшия съдебен съвет заради „неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители в сравнение с други съдебни органи“ и непрестанните проверки в съда, които „се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта“ му.

От ВСС посочват, че в СРС вече има повече съдии и натовареността им е паднала, но има организационни проблеми, например незаети щатни бройки, а заплатите са с 5% по-високо от средното. Ден преди обявения протест ВСС за първи път взе единодушно решение и днес кадровиците ще се срещнат с районните съдии, за да обсъдят с тях състоянието на съда, както и критиките към Съвета.

Учуден съм, че ВСС се обедини сега, когато поискахме актуализиране на заплатите на администрацията на съда. Тя работи многократно, в пъти повече от другите администрациите на всички други звена в съдебната система, каза Лалов.

Той посочи приетия класификатор, според който СРС попада в една група със съдилища с над 50 съдии. 52-ма съдии не е равно на 180 съдии (колкото са в СРС), посочи той. Хората в СРС не издържат и напускат. Във Върховния касационен съд секретарите работят по 2 – 3 часа месечно и вземат 80 лв. повече. И с новия класификатор ВКС беше поставен в различна група от СРС – отново с по-високи заплати.

Ето я реакцията, ние не можем да продължим така. Сега се обединиха и са готови да ни слушат. Впрочем, всичко, за което критикуват сега, го знаят от години, коментира Лалов. По повод критиките за незаетите бройки той посочи, че текучеството е огромно – 325 души за четири години.

Той потвърди, че има известно намаление на делата, които разглеждат съдиите в СРС, но описа ситуацията така: „от реанимация районните съдии са преместени в отделение. Ние сме болни, претоварени“.

„Дали са 1200 делата на месец, или 900, за какво говорим, когато нормата за натовареност е 300 – 400?“, добави Лалов. Падат се по 1000 дела на съдия на година, всяка година, да не говорим за товара, който носим от години.

Гостът каза още, че допълнителните бройки съдии са отпуснати „от кумова срама“ след негов гневен имейл, че се отпускат бройки за сервитьорки и бармани за бази на прокуратурата на морето.

Според председателя на СРС всичко, за което ВСС го критикува, е ясно от години, но критиките са отправени едва сега, когато съдиите са решили да протестират. По думите му досега е получавал похвали от лицата, които днес го атакуват. „Когато поискахме нещо, някой ще ми размаха пръст и ще ми каже да мълча“, заяви Лалов.

Той цитира и съобщение от представляващия ВСС Димитър Узунов, в което му пише: „Методи, не изкарвай хората на улицата, не вземаш ти решенията, така мисля“. Лалов беше категоричен, че не кара хората да протестират, а те сами не издържат на ситуацията.

 

#СРС #Методи Лалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »