Дончев: Щетите в Хитрино ще бъдат възстановени изцяло

Дончев: Щетите в Хитрино ще бъдат възстановени изцяло
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Случилото се бедствие е с ужасни последици, но обхватът е относително малък. Необходимата сума не попада в праговете, които се задействат и се позволява помощ от Европейския фонд „Солидарност“. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, предаде „Фокус“.

„От поредицата разговори с ЕК постигнахме съгласие за следното: това, което може да се направи към момента, е бързо препрограмиране на някои от финансовите инструменти. Мога да спомена ПРСР и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По отношение на ПРСР тя може да финансира всякакъв тип инфраструктура. Колегите от МЗХ получиха задачата в стриктна координация с кмета да бъдат изяснени нуждите – път, ВиК инфраструктура и др. публична такава“, обясни Дончев.

Той подчерта, че държавата ще помогне на всички – и на общината, и на частните собственици. „Щетите да бъдат възстановени изцяло. Затова си има и морални причини. За разлика от други природни бедствия, този инцидент се е случил по повод ползването на национална инфраструктура, каквато е жп мрежата на България. Тук чисто морален ангажимент държавата го направи, предаде 24 часа.

От значение е тактическата организация на място. Доколкото имаме лица, на които жилищата им са пострадали, но конструктивно са в добро състояние, е въпрос да бъдат ремонтирани. Веднага, когато приключи процесът по претоварване на горивото в цистерните, това ще започне“, посочи Дончев и уточни, че става дума основно за покриви, дограма и т.н. По думите му обаче, е по-сложна ситуацията с лицата, които са изгубили изцяло жилищата си.

#Солидарност #Томислав Дончев #ПРСР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »