2016-та е най-топлата година на Арктика от 1900 г. насам

2016-та е най-топлата година на Арктика от 1900 г. насам
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

В Арктика са регистрирани 12-те най-топли месеца, откакто се води статистика за температурите в региона от 1900 г., съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Вълна топъл въздух е предизвикала значително топене на ледовете, се казва в доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, над който са работили 61 учени от целия свят, предаде БНР. 

Средната годишна температура на въздуха над сушата е най-високата, регистрирана някога - през периода от октомври 2015 г. до септември 2016 г. е била с 3,5 градуса Целзий по-висока от тази през 1900 г. Рядко в Арктика е наблюдаван толкова категоричен и ясен знак за устойчиво климатично затопляне и каскадния ефект от него, колкото тази година, заяви Джереми Матис, ръководител на програма за арктически проучвания на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Регионът се затопля два пъти по-бързо в сравнение с останалата част на планетата. В доклада се отбелязва, че тази рекордна топлина се е забавила през есента, когато водата в Северния ледовит океан отново замръзва, и е довела също до значително топене на ледената покривка в Гренландия.

#Арктика #температурите #Целзий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »