Доброволци от Русе се включват в издирването на туриста в Стара планина

Доброволци от Русе се включват в издирването на туриста в Стара планина
БТВ
A A+ A++ A

Шестима доброволци от русенското туристическо дружество "Приста" ще се включат в акцията по издирването на 40-годишния Тодор Владимиров от Русе, който изчезна във вторник в Стара планина. Това съобщи председателят на дружеството Сашо Попов, цитиран от БТА, цитира БТВ.

Той обясни, че в момента има спасители, които го издирват, но времето е лошо. По тази причина основната част от акцията ще бъде в събота и в неделя, ако дотогава мъжът не бъде открит.

"Прогнозата през почивните дни е за по-спокойно време и ще се включат повече хора. Ще се качим и ние, като утре тръгваме от Русе. Познаваме Тодор и искаме да бъдем в помощ на Планинската спасителна служба", обясни Попов.

Той и останалите петима доброволци са планинари с повече от 20 години опит. Сред тях е и пещернякът Теодор Кисимов, който преди няколко години постави български рекорд, като достигна до сухото дъно на най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня /-2196 метра/ в Абхазия.

По думите на Попов Тодор Владимиров е с опит. Той е бил добре екипиран, с палатка, със спален чувал и с шалте.

"Има голям шанс да е стигнал до горския пояс и да чака да спре бурята. Носел е и храна със себе си. Има съвсем реален шанс да оцелее", обясни Попов.

Той каза, че преди седем-осем години 40-годишният мъж е изкарал курс по пещерно дело в туристическото дружество "Приста" - за работа на въже. Попов обясни, че Владимиров не е член на дружеството, като ходи сам по планините и си пада по екстремните спортове. Работи като строителен алпинист.

#доброволци #издирването #Тодор Владимиров #Стара планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »