Братя Галеви обвинени за пране на 35.5 млн. лв.

Братя Галеви обвинени за пране на 35.5 млн. лв.
Пламен Галев и Ангел Христов са обвинени като ръководители на организирана престъпна група за пране на пари в особено големи размери. Колаж: bTV
A A+ A++ A

Специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, за пране на 35.5 млн. лв.

Пламен Бориславов Галев и Ангел Христов Христов са обвинени като ръководители на организирана престъпна група, създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери, обясниха от прокуратурата. ФБР помага на службите ни по случая.

Като членове на групата до момента са привлечени Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова.

Разследването и проследяването на парите се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС, в тясно сътрудничество с ФБР.

Организираната и ръководена от Галев и Христов група действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. в София и Дупница.

От януари 2003 г. до март 2004 г. в София Галев, Христов и Христинка Ангелова, заедно със съучастници, склонили и помогнали на Методи Ковачев да преведе суми във валута (щатски долари и евро) извън страната по банков път от сметки на „Катон – Транс“ ЕООД в българска банка по различни сметки в чужди банки, с обща равностойност 576 779.30 лв.

Използвани са фалшиви документи – договори за покупка и внос на стоки в страната.

От април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина Галев и Христов накарали Ковачев да направи много парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшелите и Китай.

Той е знаел или е предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628.40 лв. са придобити чрез престъпление, добавят от прокуратурата.

Средствата и имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък, коментират магистратите.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента те са в неизвестност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение „подписка“, а на Христинка Ангелова – „парична гаранция“ от 5000 лв.

В петък от 14:30 часа ще се проведе пресконференция за повдигнатото обвинение.

#братя Галеви #Пламен Галев #Ангел Христов #София #Дупница #ФБР #Специализираната прокуратура #МВР #ДАНС #Швейцария #Канада #Литва #Латвия #Обединени Арабски Емирства #Великобритания #Британски Вирджински острови #Кипър #Сейшели #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"