Александър Томов: Няма основания за импийчмънт на Плевнелиев

Александър Томов: Няма основания за импийчмънт на Плевнелиев
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

Служебният кабинет може да зададе една нова посока на страната. С решението на президента Плевнелиев да откаже да състави трети служебен кабинет формално конституцията не е спазена, но няма основание за импийчмънт. Това каза Александър Томов, предаде бТВ.

В политологията това се нарича умираща легитимност. Легитимността на Плевнелиев изтича, да назначи нов кабинет означава да се подмени вота на народа, допълни Томов. Служебният кабинет дава възможност парламентът да бъде гъвкав, в един и същ парламент да се променят мнозинства и да няма големи кризи, каквито има в други страни. Плевнелиев няма легитимното право да определи 3-4 месеца напред съдбата на България, коментира Томов.

Според него Плевнелиев трябваше да пита Конституционния съд не дали може той да насрочи нови избори, а може ли да удължи срока на кабинета и второто – с указ да назначи кабинета на Борисов в същия си вид или в леко променен вид за хората, които са под съдебна атака. Пълно единство имаме на всички по този въпрос, няма нищо противозаконно в решението на Плевнелиев. Така и така правителството на Борисов ще остане, защото в нашата конституция няма и минута без власт.

Духът на конституцията е духът на народния вот. Народът иска някаква промяна и е дал доверие на новия президент, така че тук Плевнелиев беше политически изряден. Трябваше да спази ал. 7 на Конституцията с един указ, каза Александър Томов. Той обясни, че службеното правителство трябва да създаде обстановка за равноправни избори. Тези, които са били на власт, не могат да влияят еднакво справедливо на изборите. Второ – служебният кабинет дава възможност администрацията да се подготви за тази промяна.

Служебният кабинет е лишен от това да има за себе си парламент който да го контролира и да извършва масирана съгласувана с него законодателна дейност, допълни Томов. Той каза, че е съгласен с критиките на Корнелия Нинова и на БСП с това, че когато един кабинет е в оставка не трябва да се ангажира с прекалено много икономически продажби и покупки. Не бива да има прекалено много големи сделки. Трябва да се върши само това което парламентът вече е решил, коментира Томов.

Служебният кабинет трябва да подготви страната за нови избори и новата тенденция към промяна да бъде защитена. Не е задължително правителството да е с ляв профил. Тук има един голям проблем – президентът трябва да даде насоката на страната – може да бъде антикорупционна, може да бъде реформаторска. Радев е един вид ръководител на това правителство. Правителството му ще покаже възгледите му, каза още Александър Томов.

Очакванията към него са много, защото страната изпита много трудности, много корупция. От това какъв кабинет ще направи, зависи не само как ще бъде приет, зависи посоката на страната. Мисля, че никой от БСП не се опитва в момента поне публично да налага нещо на Румен Радев, коментира Томов. Дори някой да опита, по време на кампанията той се появи със свое "Аз" – въпросът е дали с този служебен кабинет той ще направи този завой – по посока как е почувства този вот.

На въпроса дали хората ще повярват на БСП, Томов отговори, че ако би могло да направят голяма коалиция за промяна, обърната към хората, с помощта и на служебното правителство, народът би повярвал. По думите му Бойко Борисов е постъпил политически правилно. Ако не беше дал тази оставка, вероятно щеше да има големи вълнения в страната. Повечето български политици в големите неща се държаха правилно, смята Александър Томов.

#Александър Томов #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »