Бивш транспортен министър: Жителите на Хитрино 6 часа били в риск

Бивш транспортен министър: Жителите на Хитрино 6 часа били в риск
БТВ
A A+ A++ A

Изводът от трагедията в Хитрино е, че трябва сериозно да помислим за промени в системата за защита на населението. Това коментира в ефира на БТВ бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Кога се случи евакуацията – 6 часа след инцидента с цистерните. След 6 часа се каза, че, виждате ли, имало теч. Тези хора не бяха ли в риск през тези 6 часа? Кой трябва да прецени на момента?”, запита социалистът.

Според него като цяло има и забавяне в системата за оповестяване, като това е станало видно от разказа пред медиите на първия медицински екип, пристигнал в Хитрино – в „Спешна помощ” знаели за пострадал при пожар човек, а заварили цяло село, което гори.

По отношение на причините за самия инцидент, Мутафчиев се въздържа от задълбочен коментар с мотива, че трябва разследващите от прокуратурата и най-вече от Министерството на транспорта да представят ясни данни какво се е случило с дерайлиралата композиция.

Бившият министър все пак зададе два въпроса, които имат отношение към инцидента. Първият: „Трябва ли влакове с опасни товари да бъдат отбивани и да чакат на гарите или трябва да им се даде предимство”. Именно заради разминаване с пътническа композиция влакът с цистерните влиза в Хитрино, тъй като към момента такава маневра се разрешава при гаранции за сигурността.

„По какъв начин се контролира спазването на ограниченията на скоростите?” е вторият въпрос на Петър Мутафчиев. Към момента именно влизането с висока скорост в гарата се смята за една от основните причини за трагедията. Ексминистърът посочи, че ако наистина композицията е подранила с 20 минути, това означава, че през целия период тя се е движела с по-висока скорост.

Петър Мутафчиев посочи, че се надява да се стигне до пълно разкриване на инцидента, защото за опозицията е най-лесно „да се заиграе” с трагедията и да иска оставката на министъра, но трудното е да се установи кой в системата не е изпълнил своите ангажименти.

#Хитрино #риск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »