В Мадрид арестуваха двама предполагаеми джихадисти

В Мадрид арестуваха двама предполагаеми джихадисти
A A+ A++ A

Полицията в Мадрид арестува двама предполагаеми джихадисти и уточни, че при обиски, свързани с ареста им, е открила четири пълнителя за огнестрелно оръжие и боеприпаси, предаде Франс прес, пише БТВ.

Двамата задържани са испанци, съобщи в комюнике вътрешното министерство.

От ведомството добавиха, че вчера сутринта са били извършени пет обиска в район, разположен южно от столицата. Полицията е иззела и няколко хиляди евро.

Арестите бяха извършени след въвеждането на засилени мерки за сигурност, които целят да се предотвратят евентуални джихадистки атентати.

По данни на силите на реда от 2015 г. насам в Испания са били задържани общо 177 души, смятани за джихадисти.

Властите предполагат, че само около 200 испанци са заминали да се бият в редиците на джихадистки групировки в чужбина, в сравнение с няколкостотин души от Франция и Белгия.

Снощи испанското външно министерство съобщи, че в Турция са арестувани две жени с испанско гражданство, за които се предполага, че са от групировката „Ислямска държава”. Жените заминали през 2014 г. за Сирия със съпрузите си – „джихадисти, обвинени в десетки убийства” и оттогава живеели в центъра на контролираната от ИД територия.

Според министерството двете пътували заедно с невръстните си деца.

Пожелал анонимност източник на ведомството казал, че едната от тях е съпруга на Мохамед Хамдуш „Кокито”, известен с жестокостта си – прозвището му било „колекционерът на глави”. Според в. „Паис” Хамдуш е мъртъв от 2015 г.

#Мадрид #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"